Parada gay

            Anual homosexualii din Romania organizeaza GayFest, un festival al persoanelor lesbiene, gay, bisexuale si transgen (LGBT), ce dureaza aproape o saptamana. Festivalul este organizat de ACCEPT, cea mai mare asociatie LGBT din Romania, cu suport  de la Ministerul Sanatatii, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii si diverse organizatii private, precum Insitutul pentru o Societate Deschisa si British Council.

            Festivalul GayFest s-a desfasurat prima oara in 2004, din 2005 avand loc si Parada Gay. Include evenimente culturale precum lansari de film, teatru si expozitii de fotografie, dar si dezbateri pe tema drepturilor LGBT.

        GayFest 2005 a starnit controverse in randul populatiei, fiindca homosexualii au fost pentru prima data vizibili in spatiul public intr-o forma legala si organizata. Cererea pentru autorizarea acestei manifestatii a fost initial respinsa de Primaria Generala, din motive de asigurare a securitatii. Beneficiind de suportul presedintelui, Traian Basescu, de cel al Ministrului Justitiei, Monica Macovei, si al sustinatorilor diversi din toata lumea, parada a adunat aproximativ 300 de persoane. In aceeasi zi, a avut loc o contra-demonstratie, care nu a primit autorizatie de la primarie, cea a miscarii Noua Dreapta. De altfel, in fiecare an, aceasta organizatie de dreapta agita lozinci homofobe si indeamna trecatorii sa li se alature.

       De ce ies in strada? Nu avem nimic cu ei, daca stau cuminti in lumea lor, dar de ce trebuie sa ii vada copiii nostri si sa o suportam pe Naomi si pe altii/altele ca ea? Aceasta este intrebarea laitmotiv ce revine pe buzele multor romani cand aud ca „aia gay” se vor plimba incolonati in centrul capitalei. Nu inteleg sensul paradei, unii percep doar conotatiile sexuale, iar camerele de filmare sunt oprite ostentativ asupra travestitilor, fiindca ei aduc nota de culoare si extravaganta show-lui. Pentru cativa dintre romani, parada gay este un circ de strada, o modalitate sigura de a corupe tinerii vulnerabili si un afront la adresa credintei ortodoxe. Li s-au dat drepturi, au voie sa se sarute cu cine doresc, ce mai vor oamenii astia?

       Cum se desfasoara in Romania o astfel de manifestatie? Miscarea Noua Dreapta se agita zgomotos, cateva posturi de televiziune dezbat aprins problema, grupuri de golani incing atmosfera ( daca-i bal, bal sa fie!), iar unii dintre trecatori fac semnul crucii, Il cheama pe Dumnezeu, de parca El nu ar fi prezent pretutindeni, si mai sunt si romani carora le prisosesc ouale din frigider. Altii aplauda, sustin manifestantii si uite asa cam intr-o ora se termina parada, cu bine si cu rau. Si apoi multi se intreaba: dar ce mai vor? Au drepturi! Este o contradictie intre doua realitati: una afirmata si una traita. Cand homosexualii vor putea manifesta in centrul capitalei europene numita Bucuresti, fara sa le fie teama ca vor fi agresati, cand nu va mai fi nevoie sa fie mobilizati sute sau mii de politisti pentru a le asigura protectia, cand vor exista din ce in ce mai putine voci care striga „moarte poponarilor” sau „ afara din tara!”,  un astfel de argument va putea fi luat in considerare.

     Parada gay nu inseamna doar lupta cu prejudecatile si afirmarea publica a identitatii, ea semnifica si comemorarea celor care au fost ucisi, blamati, arestati sau marginalizati din cauza orientarii lor sexuale. Parada urmareste incurajarea si sustinerea celor care nu isi dezvaluie adevarata identitate. Mesajul ar suna cam asa:” iata, existam, nu suntem putini, aratam ca voi, suntem pasnici, acestea sunt drepturile pe care noi le cerem, drepturi ale omului in primul rand!” De fapt, problema principala a minoritatilor sexuale o reprezinta tocmai aceasta teama de a-si recunoaste deschis orientarea. Pe baricade sunt cateva sute de persoane, iar ascunsi prin cotloane, camuflati sunt aproape un milion, daca nu mai mult. Parada, din acest punct de vedere, are rolul de a intari vizibilitatea si de a da un semnal de incurajare celor care astazi inca inventeaza povesti pentru a-si motiva existenta in ochii celor din jur.

   Din pacate, anumite posturi de televiziune nu prezinta obiectiv evenimentul, ci urmaresc sa capteze interesul celor care se hlizesc precum idiotii cand vad barbati imbracati in rochie. Este o tendinta tipica a romanului lipsit de cultura sau tinut in bezna comunismului de a arata cu degetul si de a „face misto” de altii. Si nu sunt putini…

  Felicit romanii care cunosc arta convietuirii civilizate, care sunt toleranti cu cei diferiti si care prefera sa cunoasca inainte de a judeca.

 

Aceasta este prezentarea paradei gay de catre un post de televiziune! Urmariti pe ce insista cameramanul si cine este intervievat! Daca nu as sti despre ce este vorba, concluzia fireasca ar fi aceea ca parada este mai degraba a travestitilor. Reportera se bucura ca parada a luat sfarsit fara incidente si tine sa precizeze ca injuraturile de pe margine nu pot fi reproduse, ca in locul pietrelor au aparut „huiduielile”! Halal prezentare!

 

Iata  un fragment din cadrul Paradei Gay 2008 din Londra. Nu vad politisti, iar singurele fluiere pe care le aud sunt ale manifestantilor. Pe margine oamenii fac poze, filmeaza si aplauda. Este, in definitiv, un spectacol.

 

 

La Parada Gay din Paris 2008 au participat 700.000 de persoane.

Maya

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: