Casatorii si divorturi gay

                     California a legalizat casatoriile intre persoane de acelasi sex. Dar se asteapta si divorturi, asa cum se intampla printre heterosexuali. Astfel, la sfarsitul lui iunie 2008 s-a inregistrat primul caz. Adelida Guajardo si Theresa Ramirez s-au casatorit pe 27 iunie 2008 si au inaintat actele pentru divort…trei zile mai tarziu. Avocatul Norm Flatcher a declarat presei ca:” Uneori oamenii stau impreuna 10 sau 20 de ani, apoi se casatoresc si sentimentele se schimba. Nu mai este o relatie bazata pe incredere, ci pe un act.” Fletcher a adaugat ca dreptul de a se casatori a contribuit la destabilizare:” Homosexualii si lesbienele au avut un dusman comun, statul sau societatea. Oamenii care au un dusman comun tind sa fie mult mai strans legati. Dar, o data cu obtinerea acestui drept, nu mai suntem noi impotriva lumii, ci unul impotriva celuilalt.” In urma unui sondaj realizat in California in iunie 2008, 51% din populatie este pentru casatoriile gay, 42% impotriva, iar 7% nu isi exprima nicio opinie. Sondajul releva o schimbare semnificativa, in 2006  doar 44 % din populatie acceptand casatoriile intre persoane de acelasi sex.

      Un studiu publicat de „ Institute for Marriage and Public Policy”( IMAPP) in mai 2004, in Suedia, arata ca intre 1995 si 2002 au avut loc 1526 de uniuni civile intre persoane de acelasi sex, fata de 280.000 de cupluri heterosexuale. Studiul indica o rata destul de mare a divortului in randul persoanelor gay, mai ales in cazul lesbienelor. 62% dintre casatorii sunt ale barbatilor homosexuali. In ceea ce priveste educatia, in 56% dintre cuplurile de barbati homosexuali, cel putin unul are studii postuniversitare, iar in cazul lesbienelor, procentul este de 57%.

        Studiul arata ca riscurile de separare sunt similare cu cele identificate in cadrul casatoriilor heterosexuale: cuplurile prea tinere, diferenta mare de varsta, lipsa de educatie, etnia diferita a unuia dintre parteneri, experienta casatoriilor anterioare, toate acestea conduc mai repede si mai usor la divort. De exemplu, cuplurile din Suedia in care partenerii au absolvit doar liceul sunt mai inclinate spre divort decat in cazul cuplurilor in care parteneri au studii superioare.

      In Olanda, potrivit statisticilor, procentul divorturilor este asemenator cuplurilor heterosexuale. Din 5751 de casatorii gay ce au avut loc intre aprilie 2001 si decembrie 2003, aproximativ 63 de cupluri au ajuns la divort. In aceeasi perioada, din 243.000 de cupluri heterosexuale, 2800 au ajuns la divort.  In Olanda, ca si in Suedia, lesbienele divorteaza mai frecvent decat barbatii homosexuali.

    In Canada, din iunie 2003 ( data legalizarii casatoriilor in Ontario) pana in octombrie 2006 au fost inregistrate peste 100.000 de casatorii gay. In ceea ce priveste divortul, lucrurile stau  diferit. Primul divort a avut loc in septembrie 2004, iar al doilea caz in iunie 2005. Intre timp, mii de alte cupluri s-au casatorit. Ambele divorturi s-au produs in cupluri de lesbiene.

 

Cateva dintre tarile ce ofera drepturi persoanelor gay…

 

Olanda a legalizat pentru prima data casatoriile intre persoane de acelasi sex in 2001. Adoptiile sunt permise.

   Belgia a devenit in 2003 a doua tara care legalizeaza casatoriile gay. Unul dintre soti trebuie sa fi locuit cel putin trei luni in Belgia.

  In Croatia, uniunile civile au fost acceptate din 2003.  Ambii parteneri trebuie sa fi locuit cel putin trei ani in spatiul croat.

   Inca din 1989, Danemarca a acceptat uniunile civile, fiind prima tara cu o asemenea initiativa.  Din martie 2009, cuplurile gay pot adopta copii.

   In Franta, din octombrie 1999, conform legii care reglementeaza uniunile civile (PACS), cuplurile gay beneficiaza de dispozitii fiscale si sociale egale cu perechile heterosexuale.

   In Germania, „un contract de viata comuna”, din august 2001, ofera drepturi cuplurilor gay, desi nu le acorda regim fiscal propriu familiilor. Se permite adoptia copilului natural sau infiat al unui partener al cuplului civil.

   In Ungaria a fost adoptata Legea Inregistrarii Parteneriatului, intrata in vigoare la 1 ianuarie 2009, potrivit careia cuplurile gay vor fi protejati de lege in ceea ce priveste statutul, impozitele, mostenirea, pensia si impartirea proprietatii asupra locuintei.

   Norvegia devine la 1 ianuarie 2009 a sasea tara din lume care legalizeaza casatoriile gay. Pana atunci au fost acceptate uniunile civile.

   In Portugalia uniunile civile au fost extinse si in cazul persoanelor gay, in martie 2001. Partenerii trebuie sa faca dovada unei relatii de cel putin doi ani.

   Spania a legalizat casatoriile gay in 2005, devenind a treia tara din lume, dupa Olanda si Belgia.

   In 2005, Marea Britanie adopta legea parteneriatului civil prin care se confera cuplurilor gay aceleasi drepturi si responsabilitati ca si cuplurilor heterosexuale.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: