Tara saraca, toleranta sociala redusa

        Tara saraca, toleranta sociala redusa. Traditionalism puternic, democratie slabita. Totul a ajuns la noi cu intarziere. Democratia, libertatea, curentele literare, egalitatea de sanse. Renasterea a ajuns in Tarile Romane doua secole mai tarziu. Simbolismul s-a manifestat subteran o buna perioada de timp, pentru ca era combatut de samanatorisi si poporanisti si de cei care sustineau specificul national. Si exemplele sunt multiple. Daca ati avea un minimum de cultura generala, ati sti cine este Adrian Paunescu! Iar daca indrazniti sa ii spuneti ca poate gresi, veti vorbi pentru ultima oara! Daca nu ma credeti, urmariti emisiunea:

       Pana la adoptia unui copil, problema este alta: traim intr-o tara in care cetatenii trebuie sa fie egali in drepturi, potrivit constitutiei. Nu sunt acceptate nici macar uniunile civile, desi ele nu au nicio legatura cu biserica, cu religia ortodoxa, etc. Traim intr-un stat laic sau intr-un stat religios? Persoanele gay platesc impozite, muncesc, sunt cetateni cu drepturi egale. O tara care isi umileste si isi condamna cetatenii nu este o tara libera si nici democratica. M-am saturat de cuvinte goale precum “valori familiale”, ” virusul care infecteaza neamul”, etc. Ce nu se intelege? Vreti democratie, atunci sa fie democratie! Se aduc aceleasi argumente: familia este atacata, este un pacat, Europa de Vest ne corupe. Familia este atacata?! Ce tampenie! Adica cineva poate deveni gay este noapte? Sau familia se duce naibii din cauza homosexualilor? Se duce naibii din alte motive, cu totul altele. Este un pacat? Nu ar fi singurul, daca este pacat, , altele sunt pacatele mari, si nu i s-a pus nimanui sabia de flacari in mana ca sa lupte impotriva pacatosilor. Dar paiul din ochii altuia este mai vizibil decat barna din ochii lui. Ne corupe Europa? Saraca Europa! De aceea sunt cetateni fericiti si multumiti la ei si la noi oamenii par criminali in serie, tot timpul le tuna si le fulgera. Suntem o tara saraca, intoleranta si umilita. Nu este de ajuns ca suntem din punct de vedere economic la coada Europei, nu este de ajuns ca am trait zeci de ani in comunism, negam si dreptul la fericire si libertate al cetatenilor. Intreb in mod firesc: de ce nivelul de trai, fericirea cetatenilor sunt strict proportionale cu gradul de toleranta? Cum este privita homosexualitatea in Bulgaria, Romania, Albania, Moldova, cum este acceptata in Suedia, Olanda, Anglia, etc.? Tara saraca, toleranta sociala redusa. Oamenii sunt indarjiti, inraiti, suspiciosi, inchistati. Suntem un popor inrait, jignim, dam din coate, nu stim sa purtam un dialog civilizat, suntem snobi si nu putem intelege ca celalalt are dreptul sa isi traiasca viata cum doreste, atat timp cat nu incalca legea. Suntem stat democratic, cetatenii sunt egali in drepturi, nu doar in obligatii! Problemele de credinta, de moralitate in aceasta chestiune trebuie sa ramana in sfera personala. Nu se intelege ca acceptarea uniunilor civile, legalizarea casatoriilor gay nu reprezinta un triumf al persoanelor gay, ci al statului democratic, al tarii care isi doreste cetatenii liberi si egali in drepturi. Acesta este pasul catre o tara fericita.

Uitati-va la romanul de rand: in mijloacele de transport jigneste persoane necunoscute, pe strada se leaga de tine pentru ca l-ai atins, dar nu isi da seama ca el merge ca un bolovan, in trafic nu are pic de bun-simt, batranii se leaga de tineri pentru ca au cercel in ureche sau in nas ( cu ce drept?), violenta domestica a atins cote alarmante, iar legislatia se infaptuieste doar pe hartie, dezbaterile de la televiziune sunt lipsite de orice regula elementara a dialogului, vorbesc in acelasi timp, urla, se intrerup…de aici porneste, democratia reala se vede incepand din case, de pe strada, din magazine, din realitatea de zi cu zi. La noi democratia inseamna sa ai mai multe canale la tv, sa ai mai multa mancare in magazine, sa poti pleca in strainatate, sa ai acces la internet si sa citesti multe ziare cu femei dezbracate. Adevarata democratie presupune diversitate, pluralism, libertatea exprimarii si egalitate in drepturi. Or, la noi sunt doar pe hartie.

 Maya

Advertisements

8 Responses

 1. Am primit o invitatie la o discutie pe tema Homosexualitate si spiritualitate/religie, in caz ca sunteti interesate:

  Vineri, 21 mai, ora 17.30 va invitam in Verde Cafe (str Domnita Ruxandra nr 15) pentru o discutie cu Rev Diane Fisher pe tema Sexualitate si spiritualitate. Diane Fisher este episcop in cadrul Metropolitan Community Churches si lesbiana out, si se afla in aceste zile in Bucuresti pentru a participa la evenimentele GayFest 2010.

  p.s. Apropo de entry, deprimanta atitudinea in Tara Romaneasca fata de homosexualitate… traurig 😦

  • Multumim ptr invitatie, Alex. Din pacate, nu am gasit timpul sa venim. Dar cat de curand sper sa ne intalnim. Poate ne scrii cum a fost si daca ti-a placut.

 2. A fost o discutie interesanta. De altfel, toata saptamana trecuta au fost diverse evenimente LGBT, care au culminat cu marsul GayFest.
  Miercurea trecuta a fost si clasicul Maedchen in Uniform din 1931 🙂

 3. Imi pare rau ca n-am reusit sa ajung, am fost plecata din Bucuresti…eu am cunoscut-o pe Rev. Diane Fisher acum cativa ani, la Accept. Discutiile pe tema sexualitate si spiritualitate sunt extrem de necesare, din pacate adesea ele se poarta la un nivel destul de superficial: de o parte exista fanatism si intoleranta, de cealalta parte incultura teologica si uite asa ambele parti poarta un dialog al surzilor (sie reden aneinander vorbei, ca sa zic asa :-))…Am cunoscut la Muenchen un grup de teologi gay (majoritatea catolici) care incercau un dialog mai serios cu Biserica oficiala, editeaza si o revista Werkstatt Schwule Theologie (cam exclusivist masculina, dupa cum ii zice si numele, dar ma rog…)…Totusi si ei avanseaza unele opinii discutabile…
  Voi ati fost la “Maedchen in Uniform”? pana la urma s-a dat luni, in locul lui “anders als die anderen”, din care au pierdut o bucata…hmm…
  Poate reusim sa ne vedem o data, ca avem multe de discutat…

 4. Am fost la Mädchen in Uniform, mi-a placut mai mult decat versiunea cu Romy Schneider. Anders als die Anderen il vazusem mai demult, asa ca am optat pentru alte activitati. Dati-ne o adresa de e-mail, sa vedem cum facem ca sa ne cunoastem si sa povestim mai pe indelete.

 5. Buna! Daca tu ai fost cea care mi-ai dat add pe messenger, da-mi, te rog, din nou add. Eu am dat reject, intreband totodata cine este cea/cel care imi da add. Scuza-ma, daca ai fost tu.

 6. Nu, n-am fost eu…scuze ca raspund asa de tarziu, am fost foarte ocupata in ultima vreme…in plus, de cand cu canicula asta, aproape ca nu mai deschid calculatorul…iti dau o adresa de mail unde poti sa-mi scrii si poate reusim sa ne vedem la o terasa, mi-ar face mare placere…deci: sarrasine2004@yahoo.de

 7. ori adresa de e-mail e gresita, ori esti foarte ocupata. da tu un semn, cand poti, pana mai este vreme potrivita de stat la terasa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: