Colette

28 ianuarie 1873- 3 august 1954

    Datorita seriei de romane “Claudine”, publicate sub semnatura sotului ei Willy, Colette obtine gloria care sa-i permita sa duca o viata de “femeie libera”. Dupa Primul Razboi Mondial, publica romane psihologice, cum ar fi “Cheri”, “Le ble en herbe” sau “Sido”. Aleasa membra a Academiei Regale de limba si literatura franceza din Belgia in 1936, apoi membra a Academiei Goncourt in 1945, este recunoscuta ca una dintre cele mai mari romanciere franceze din secolul al XX-lea.

    In 1893 se casatoreste cu Henri Gauthier-Villars (sau Willy), scriitor si…bisexual, pe care il paraseste in 1906, in urma infidelitatilor repetate ale acestuia. Cei care au analizat viata scriitoarei, l-au descris in general pe Willy ca sarlatan si degenerat. Sub influenta acestuia, va scrie seria de romane “Claudine” cu o puternica tenta erotica. Dupa despartirea de primul sot, joaca pe scenele pariziene ca artist pantomim si are scurte relatii cu femei, dar cuplul pe care-l formeaza cu Marquise de Belboeuf sau Missy, nepoata lui Napoleon III, provoaca scandal public. In 1907, cele doua femei interpreteaza o pantomima in celebrul Moulin Rouge in timpul careia se saruta, gest ce atrage interzicerea reprezentarii. Colette si Missy, care se imbraca si arata ca un barbat in viata de zi cu zi, au ramas sase ani impreuna. Colette a aparut la un moment dat cu o bratara pe care scria :”Ii apartin lui Missy” si descria iubirea acesteia ca materna si posesiva.

A parasit-o pentru Henri de Jouvenel, iar Missy se va sinucide in 1944, cand Colette era si ea batrana, bolnava si interesata doar de soarta celui de-al treilea sot (cu aproape 20 de ani mai tanar decat ea), inchis intr-un lagar nazist.

Al doilea sot este Henri de Jouvenel, editorul ziarului “Le Matin”. O relatie tumultuoasa, cu acuzatii reciproce:”Colette este ocupata cu dragostea, adulterul si relatiile aproape incestuoase.”

     Dupa Primul Razboi Mondial, Colette, devenita baroana de Jouvenal des Ursins, este o femeie implinita: redactor cunoscut la ziarul “La Matin”, cunoaste un mare succes cu romanul sau “Cheri”, care ataca subiectul-tabu al iubirii dintre o femeie matura si un barbat tanar. Povestea se regaseste in realitate prin relatia lui Colette cu tanarul si seriosul Bertrand, fiul ei vitreg in varsta de 17 ani. Fara a se gandi o clipa ca aceasta relatie ar putea fi condamnata, se afiseaza fara retinere cu Bertrand si se instaleaza impreuna la Paris, la parterul unei cladiri din strada Allerey. Colette scrie aici noul ei roman si o boteaza “Dallerey” pe doamna in alb, cea care-l initiaza pe tanarul Phil in dragoste in cartea “Ble en herbe”. Fictiunea si realitatea se amesteca. Dar nepasarea nu dureaza. Zvonurile se raspandesc, Henri paraseste casa din Auteuil, “Le Matin” o concediaza, in timp ce publicarea romanului “Ble en herbe” este intrerupta pentru “ultraj contra bunelor moravuri”. Amantii devin constienti ca dragostea lor e imposibila si hotarasc sa se separe. Bertrand o va adora toata viata.

Colette moare in 1954 la varsta de 81 de ani.

Autor:Maya

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: